До 30 юни България временно забрани вноса на зърно, мляко, месо

...
До 30 юни България временно забрани вноса на зърно, мляко, месо
Коментари Харесай

Хампарцумян: Нито сме глупави, нито крадливи, ние сме неефективни

До 30 юни България краткотрайно забрани вноса на зърно, мляко, месо и други храни с генезис Украйна.

Такова решение гласоподава преди дни Министерският съвет, откакто сходна мярка по-рано взеха Полша, Унгария и Словакия. 

" Никак няма да се отрази това, защото България създава няколко пъти повече зърно, отколкото използва, и хората, които го създават, взеха решение, че ще завоюват доста повече, в случай че го задържат. Очакваха да го продадат на по-висока цена, само че тя не пристигна. Какво вършим тогава? Загубиха 4 милиарда лв., тъй като не са продали в точния момент ", каза банкерът Левон Хампарцумян в предаването " Опорни хора ".

" Прогнозите по какъв начин ще умрем от мраз и няма да има газ се оказаха пропагандни тези на публицисти, които обичат сензации. Бизнесът със зърно направи неверни прогнози и в този момент украинското зърно не им пречи, пречат им големите ресурси зърно, тъй като новата годишна продукция идва. Това залежало зърно няма да нарастне. Не украинците са им задържали зърното по складовете ",  каза още Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

" Хем желаеме да понижават цените, хем възпрепятстваме пазарните предпоставки това да се случи. Трябва да помислим за какво нашето би трябвало да е по-скъпо и какво би трябвало да se направи, с цел да е нашето по-конкурентно. Въпросът е да се нагодиш към пазара, той няма по какъв начин да се нагоди към нас ", акцентира банкерът.

На въпрос по какъв начин му наподобява стартът на 49-ото Народно събрание, той отговори: " Политиците гледат сондажите на въздействие и се пробват да създадат скица, в която да се изкъпят, без да се намокрят. Гледат да свършат някаква работа, само че да си запазят някакви параметри на червени линии, тъй като считат, че в случай че подходят държавнически и свършат неща, които са от изгода за придвижването напред, биха изгубили електорат на идващите избори. От тази позиция стъпват по-внимателно. "

Според Левон Хампарцумян не е хубаво страната да върви напред с огромни дефицити. " Дългът е заем от нашите бъдещи доходи, т.е. този дълг би трябвало да се употребява за нещо, което ще усили бъдещите доходи, а не просто да се изконсумира в границите на една година ", добави той.

Запитан може ли да дефицитът да бъде 3% и в това време да има обществена политика, Хампарцумян съобщи, че това е допустимо.

" Всички приказват за заплати и пенсии, само че в действителност пенсиите са дребна секта от десетте милиарда, които отидоха във тип на помощи за бизнеса. Така че да забележим по този начин наречения бизнес - има хора, които печелят и които губят, само че постоянно ли ще бъдат на О2, няма по какъв начин. Важно е това, което имаме, да го разпределяме рационално и да въртим парите бързо. Нито сме глупави, нито крадливи, ние сме неефективни ", счита Хампарцумян.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР